Автомобилните брандове са лидери в новата класация на  Brand Finance,

...
Автомобилните брандове са лидери в новата класация на  Brand Finance,
Коментари Харесай

Автомобилните марки превзеха топ 500 на най-ценните брандове в Европа

Автомобилните марки са водачи в новата ранглиста на  Brand Finance, която визия Топ 500 най-хубави марки на континента. Mercedes & Ferrari са най-ценните и най-силните в класацията

Общата стойност на 500-те най-ценни марки в Европа е спаднала с 10% по време на пандемията на COVID-19 от 1,96 трилиона евро през 2020 година на 1,76 трилиона евро през 2021 година, съгласно последния отчет на Brand Finance, водещата международна консултантска компания за оценка на марките.

Класацията на Brand Finance за първи път е разширена до 500 най-ценни марки на Стария континент, което разрешава съпоставения с другите две огромни стопански системи в света - Съединените щати и Китай. Съединени американски щати са в лична лига, като техните топ 500 доближават обща стойност на марката от зашеметяващите 3,40 трилиона евро. Докато Европа е на второ място, въздействието на пандемията COVID-19 подкопава нейното състояние и Китай бързо наваксва, като неговите топ 500 марки възлизат на стойност 1,65 трилиона евро.

Автомобилите бележат ускоряване като най-ценния бранш

Автомобилите са най-ценният бранш на континента, като 27-те марки, които попадат в класацията Brand Finance Europe 500 2021, съставляват 14% от общата стойност на марката (237,7 милиарда евро). Германските марки към момента дирижират автомобилната промишленост в Европа, като седемте марки съставляват общо впечатляващите 171,5 милиарда евро или 3/4 от общия бранш. Mercedes-Benz за следващ път води като най-ценната марка в Европа със стойност от 49,6 милиарда евро. Volkswagen (спад с 1% до 40,0 милиарда евро), BMW (спад с 6% до 34,4 милиарда евро) и Porsche (спад с 5% до 29,2 милиарда евро) претендират за места в топ 10 надлежно на 3-то, 5-то и 6-то място.

Въпреки запазването на позицията си на върха, Mercedes-Benz отбелязва 16% спад в цената на марката. Това беше сложна година за множеството обичайни производители на коли, включително Mercedes, с продажби, повлияни от COVID-19. Емблематичната немска марка също се бори да формулира поредна тактика за електрическа подвижност и да показа ясна визия за своите модели електрически коли, се отбелязва в отчета.

Volkswagen записва по-здравословни резултати, като цената на марката му регистрира единствено нищожен спад от 1%. Марката продължава да се концентрира върху своята тактика „ Нов Volkswagen “, описана като нова епоха за марката, както и използване на нейната тактика TOGETHER 2025+ с крайната цел да продаде 50 разнообразни изцяло електрически автомобила и още 30 plug-in хибридни разновидността. Ако марката успее да го направи, тя ще изпревари Tesla да стане най-големият производител на електрически коли в света.

Ferrari - най-силната марка в Европа

В допълнение към измерването на общата стойност на марката, Brand Finance дефинира и относителната мощ на марките посредством уравновесена карта от индикатори, оценяваща маркетинговите вложения, капитала на заинтригуваните страни и бизнес резултатите. Според тези критерии Ferrari е най-силната марка в Европа и втората най-силна марка в света съгласно класацията Brand Finance Global 500 2021 с показател на силата на марката (BSI) от 93,9 от 100 и подобаващ първокласен рейтинг на AAA+.

Ferrari реагира интензивно на пандемията, като в началото спря производството и по-късно още веднъж отвори с акцент върху основаването на безвредна работна среда. Това по едно и също време минимизира спиранията и ускори репутацията на марката като висококачествена и виновна компания. В сходство с това, Ferrari се класира високо за известност в изследването на Global Brand Equity Monitor, изключително в Западна Европа (в топ 3 на всички марки, изследвани във Франция, Италия и Великобритания). Ferrari остава мощно мечтана марка, въпреки да не е достъпна за мнозина.

Наред с прогнозите за приходите, силата на марката е решителен фактор за цената на марката. Тъй като силата на марката на Ferrari резервира рейтинга си, цената на марката му спадна единствено леко, с 4% до 7,9 милиарда евро. От години Ferrari употребява артикули, с цел да подкрепи осведомеността за марката и да диверсифицира потоците от доходи и в този момент подхваща стъпки за опазване на изключителността на марката, планирайки да понижи актуалните лицензионни съглашения с 50% и да отстрани 30% от продуктовите категории.

Банковият бранш спада с 20%

Тъй като държавните управления се борят да подтикват икономическия напредък в изискванията на продължаващата световна здравна рецесия, не е изненадващо, че банковият бранш в Европа регистрира най-драматичната кумулативна загуба на стойност на марката измежду главните браншове на стопанската система. Общата стойност на марката в промишлеността е спаднала с 20% - от 225,8 милиарда евро през 2020 година на 181,8 милиарда евро през 2021 година, а три марки отпаднаха от класацията тази година, като общият брой доближи 53.

Британската HSBC е най-високо класираната банкова марка, само че се намира единствено на 21-во място, с 6 места по-малко от предходната година след 18% понижение на цената на марката до 14,5 милиарда евро. През последната година HSBC трябваше да се оправя с пробив в облагите, по-ниски лихвени проценти, провокирани от пандемията, политическо напрежение сред Съединени американски щати и Китай и несигурността към Брекзит, като всичко това накара облагите на марката да спаднат с 65% през първата половина на 2020 година

По същия метод, водачът на Испания в сектора  Santander  отбелязва, че цената на марката му е спаднала с 23% до 12,2 милиарда евро, отпадайки от първите 25, като през тази година заема 26-а позиция. По-голямото му наличие на пазарите в Южна Америка значи, че излагането на риск е по-голямо от испанските му сътрудници и по този метод турбуленцията през последната година значи, че предстоящата възвръщаемост е по-малко оптимистична от предходните години, което въздейства върху общата стойност на марката.

Други национални банкови водачи от целия континент се оправят малко по-добре, изкачвайки се в класацията, макар че са изгубили цената на марката: френската BNP Paribas (спад с 12% до 10,5 милиарда евро), холандската ING (спад от 17% до 8,5 милиарда евро) и Швейцария UBS (спад с 11% до 7,4 милиарда евро) се местят съответно на 29-а, 38-ма и 51-ва позиция.

Sber, най-силната банкова марка

Руският водач на пазара, Sber , е най-силната банкова марка на континента и в международен мащаб съгласно класацията на Brand Finance Banking 500 2021. Марката сполучливо усили силата на марката си на годишна база, с цел да доближи впечатляващ BSI резултат от 92,0 от 100 и стремежи рейтинг за силата на марката AAA+.

Като най-голяма банка в Русия, Sber се възползва от стабилната си марка и високите равнища на преданост на клиентите. Те бяха подсилени единствено от неотдавнашното ребрандиране, с цел да консолидира своята екосистема от услуги - обхващаща, наред с други, банковото дело, опазването на здравето и логистиката - към марката Sber. Sber е подготвен за по-нататъшен триумф, защото обещанието на компанията да похарчи повече за своята марка през идната година евентуално ще усили в допълнение резултата си от BSI.

Търговският бранш регистрира растеж на цената на марката

Поддържайки наклонността в най-големите промишлености в Европа, секторът на търговията на дребно означи 4% нарастване на кумулативната стойност на марката. Това е третият най-ценен сектор след колите и банковото дело, с 49-те марки, които съставляват 9% от общата стойност на марката в класацията Brand Finance Europe 500 2021.

Не е изненадващо, че другите типове търговци на дребно са повлияни от пандемията по друг метод, защото потребителските привички са принудени да се трансформират. Забележително е, че приложенията за доставка и платформите за електронна търговия са измежду най-бързо възходящите в класацията тази година. Приложенията за доставка са се възползвали от изместването на разноските за гостолюбие, където търсенето на качествена храна не могат да бъдат задоволени посредством затворени заведения за хранене и питейни заведения, като потребителите се обръщат към заведения. 

Германската Delivery Hero е най-бързо разрастващата се марка в класацията, след впечатляващия растеж на цената на марката от 148% до 3,2 милиарда евро. По същия метод Just Eat е втората най-бързо разрастваща се марка, с 112% до 2,5 милиарда евро.

Въпреки това търговците на дребно IKEA (с 13% до 15,3 милиарда Евро), Aldi и Lidl към момента претендират за подиума за най-ценните марки в бранша. Съперниците на немските супермаркети разгласяват контрастни резултати, като Aldi регистрира 2% нарастване на цената на марката, а Lidl 14% спад.

Aldi (стойност на марката 13,2 милиарда евро) предприе набег в онлайн пространството за търговия на дребно, сполучливо преобръщайки предлагането си в лицето на пандемията. Същата тактика не е подхваната от Lidl (стойност на марката 9,6 милиарда евро), като основният изпълнителен шеф на английското поделение Кристиан Хертнагел твърди, че пандемията е изкуствено завишила търсенето за онлайн извършване на покупки и че разноските са просто прекомерно високи.

Териториални водачи

С 65-те марки в страната, които съставляват 25% от общата стойност на марката в класацията, Германия оглавява класацията.

Франция се подрежда на второ място, като се показва от 91 марки и цената на тяхната марка се равнява на 20% от общия брой. Orange (с 1% до 16,3 милиарда евро), Total (с 26% до 15,4 милиарда евро) и AXA (с 1% до 14,8 милиарда евро) са първите три най-ценни френски марки, които претендират за 13-то, 15-то и 19-то място, надлежно. Orange продължи да се концентрира върху внедряването на 5G, което от началото на 2021 година участва в 160 града.

Brexit поваля Англия по тил

Въпреки че Англия към момента има максимален брой марки, показани на 101, това е единствената огромна стопанска система, която губи марки в класацията, като девет марки отпадат в класацията тази година. След формалното излизане на Англия от Европейския съюз през януари 2020 година, същинското влияние на нейното овакантяване към момента следва да се види, изключително поради пандемичните разтърсвания от миналата година.

Общо 334 или двама на всеки трима от 500-те най-хубави марки идват от Европейски Съюз - численост, която спадна доста в този момент, откакто Англия напусна.

Представени са доста малко марки от Централна и Източна Европа, като общо 22 са показани. По-голямата част от тези марки идват от Русия, чиито 15 марки съставляват 2% от общата стойност на марката в класацията. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР